Auto en Motor

Wat is een oldtimer

Wat is een oldtimer? Van een echte oldtimer zou je kunnen denken dat er geen onderdelen meer voor te verkrijgen zijn. Het is een oude auto, waar nog enige tijd in gereden kan worden. Maar gaat het stuk, dan wordt het zoeken naar een andere auto. Niets is minder waar, want zo is er in Nederland een ontelbaar aantal liefhebbers van oldtimers die ook nog eens handig is met autotechniek. En dus hoef je vaak niet ver te zoeken, wil je iets vinden voor je oldtimer. Soms vindt men dat ene specifieke onderdeel bij een autosloperij.

Praktisch is om zelf te kunnen sleutelen en enigszins verstand te hebben van oldtimers, daar er nog wel wat onenigheid kan ontstaan in prijzen van onderdelen. Of de betaling van een reparatie bijvoorbeeld. De ene oldtimer is de andere niet; een oldtimer uit 1979 is weer een heel ander type dan één uit 1978, om maar even een voorbeeld te noemen.

Van oldtimers uit de jaren 60 zijn er meerdere keren per jaar een show, dat echt wordt gezien als evenement. Vooral van de automobielen uit de tijd van James Dean en Marilyn Monroe worden bewonderd, terwijl er op de achtergrond rock ‘n’ roll muziek wordt gedraaid. Soms zijn de vrouwen gekleed in petticoats en kan er worden gedanst bij een speciaal opgebouwd podium. De oldtimers uit die tijd hebben vaak brede koplampen en soms ook vleugels aan beide achterzijde van de auto. Ook bestaan de voorste zittingen meestal uit een bank en is de versnellingspook in zijn geheel zichtbaar.

Een enkele keer verschijnt er een dergelijke auto in een film en dan hoeft het niet eens een film te zijn uit de jaren 60. Zoals gezegd is er een ontelbaar aantal liefhebbers alleen al in Nederland met één of meer oldtimers. Sommige mensen zijn elke dag hun auto zodanig aan het poetsen totdat deze glimt, zij showen er dan ook mee op de weg. Andere liefhebbers hebben een oldtimer omdat het voordelig rijden is. Veel oldtimers rijden op gas. Sinds januari 2014 geldt er pas een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting vanaf de leeftijd van 40 jaar of ouder van de auto, voorheen was dit 25 jaar en voor oldtimer fietsen en bromfietsen 30 jaar.

Tag: auto verzekeren via unive

Geef een reactie

Powered by: Wordpress