Auto en Motor

Waar aandacht aan besteden bij een motorverzekering afsluiten?

De motorverzekering is net zoals de autoverzekering wettelijk verplicht voor iedereen die ervoor wenst te kiezen om een motor in het Nederlandse verkeer te brengen. Voor alle duidelijkheid, de wettelijke verplichting slaat uitsluitend op de zogenaamde WA-verzekering. Voor de andere, meer uitgebreide motorverzekeringen geldt deze verplichting dus absoluut niet. De vraag die veel mensen zich nu uiteraard stellen is waar allemaal rekening mee te houden bij het afsluiten van een verzekering voor hun motor. Dat zijn namelijk best wel wat verschillende zaken. Ben jij ook benieuwd waar je allemaal aandacht aan moet besteden bij een motorverzekering afsluiten? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de interessante inhoud van deze pagina.

Welk soort motorverzekering wil je graag afsluiten?

Het spreekt voor zich dat je in eerste instantie even grondig zal willen nadenken over het type motorverzekering die je graag wenst af te sluiten. Dit is iets waar je beter de nodige tijd voor kan voorzien. Voor heel wat mensen geldt dat ze eigenlijk vrij snel een bepaalde motorverzekering afsluiten zonder daar eerst even goed over na te denken. Dat is helemaal niet interessant, integendeel. Wanneer je dit doet kan je dan ook geconfronteerd worden met deze nadelen:

 1. Je sluit een motorverzekering af die waarschijnlijk (veel) te duur is;
 2. Je beschikt mogelijks niet over de juiste motorverzekering op vlak van dekkingen;

Het uitvoeren van een vergelijking zal meteen duidelijk maken dat er op de markt verschillende soorten motorverzekeringen zijn terug te vinden. In totaliteit maken we een onderscheid tussen drie verschillende vormen van motorverzekeringen. We stellen deze drie mogelijkheden hieronder natuurlijk graag even aan je voor.

1.) WA-verzekering voor motoren

Allereerst is er de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de meest eenvoudige motorverzekering die er op de markt is terug te vinden. Bij het bekijken van deze verzekering vallen er meteen een aantal zaken op. In eerste instantie is er de lage kostprijs die hieraan verbonden is. Deze lage kostprijs is vooral het gevolg van het feit dat er door deze verzekering uitsluitend dekkingen worden aangeboden voor schade veroorzaakt aan derden. Op het ogenblik dat je eigen motor schade oploopt tijdens een ongeval zal de verzekeraar deze schade dus niet verzekeren.

Je moet er rekening mee houden dat er in Nederland en bij uitbreiding ook in de rest van Europa een verplichting geldt voor het afsluiten van een WA-verzekering voor gemotoriseerde voertuigen. Dit geldt enkel en alleen voor dit type van verzekering. Je bent dus niet verplicht om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten. Dit is uiteraard wel een mogelijkheid.

2.) WA+ beperkt casco motorverzekering

Een meer uitgebreide motorverzekering die toch op vlak van kostprijs nog niet in het vaarwater zit van de volledige casco motorverzekering is de WA+ beperkt casco variant. Het gaat hierbij om een verzekering die je naast de WA-dekking nog voorziet van een aantal aanvullende dekkingen:

 • Een dekking voor schade door diefstal;
 • Schade als gevolg van een brand of ontploffing;
 • Storm- en hagelschade;
 • Schade als gevolg van een aanrijding met loslopende dieren;

De WA+ beperkt casco motorverzekering is wellicht de beste keuze voor mensen die hun motor graag uitgebreider willen laten verzekeren, maar dan wel zonder de hoge kosten van een allrisk te moeten betalen. Indien ook jij met dat idee speelt kan deze verzekering dus de beste keuze zijn.

3.) WA+ volledige casco motorverzekering

De meest complete verzekering die je voor je motor kan afsluiten is de WA+ volledige casco verzekering. Het betreft hier een verzekering die alle dekkingen uit de voorgaande opties bevat, maar nog is aangevuld met een zeer belangrijke extra. Deze extra dekking is degene voor zelf veroorzaakte schade aan het eigen voertuig. Voor alle duidelijkheid, het spreekt voor zich dat de schade niet opzettelijk mag zijn veroorzaakt. Ze moet dan ook het gevolg zijn van een onverwachte omstandigheid. Indien dat het geval is zal de verzekeraar dus echter altijd ook tussenkomst verlenen voor die geleden schade. De WA+ volledige cascoverzekering is een uitstekende en zeer complete verzekering, maar helaas is ze wel vrij duur.

Hoe kies je nu de beste verzekering voor je motor?

Eigenlijk zorgt het vergelijken van motorverzekeringen ervoor dat je kan rekenen op verschillende voordelen. Het eerste voordeel heeft betrekking tot het feit dat je geen verzekering zal afsluiten die te duur is. Veel mensen kiezen ervoor om hun verzekering zomaar bij de eerste, de beste partij af te sluiten. Dat blijkt in het merendeel van de gevallen echter helemaal geen goed idee te zijn. Doe je dat? Dan is de kans namelijk groot dat je te veel zal betalen voor de verzekering voor je motor.

Bij het vergelijken van de verschillende motorverzekeringen op de markt zal je graag stil willen blijven staan bij verschillende aandachtspunten. Het gaat hierbij voornamelijk om de volgende:

 1. Hoeveel bedraagt de waarde waar je motor over beschikt?
 2. Hoeveel kilometers leg je op jaarbasis af met je motor?
 3. Over welke (extra) dekkingen wil je (zeker) kunnen beschikken?

De antwoorden op de bovenstaande drie vragen zullen ervoor zorgen dat je uiteindelijk die ene verzekering voor je motor zal weten af te sluiten die alle vooropgestelde verwachtingen zal weten in te lossen. De weg naar de beste motorverzekeringen ligt op deze manier dus helemaal op.

Hoe kan je besparen op je motorverzekering?

Is het tot slot mogelijk om de premie van de verzekering voor je motor te drukken of niet? Dat is zeker mogelijk. Je zal er wel een klein beetje tijd en energie in moeten investeren. Het vinden en uiteindelijk afsluiten van de financieel meest interessante motorverzekering is dan ook voornamelijk een kwestie van rekening houden met de onderstaande zaken:

 1. Voer een vergelijking uit tussen de verschillende motorverzekeringen die er bestaan;
 2. Let op de eventuele aanwezigheid van een eigen risico bij de motor verzekeren;
 3. Voorkom het afsluiten van dekkingen die je verzekering nodeloos duurder maken;

Indien je rekening houdt met de bespaartips zoals hierboven op een rijtje gezet zal je altijd kunnen vaststellen dat de periodieke verzekeringspremie die je moet betalen een flink stuk kan worden gedrukt. Zo wordt het verzekeren van je motor financieel echt veel interessanter.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress