Gezondheid

Een mondkapje dragen in openbare ruimtes: wees voorbereid

Het is zo ver: in alle openbare ruimtes ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Dat betekent dus dat je in het dagelijkse leven aanzienlijk vaker een kapje nodig zult hebben. Openbare ruimtes zijn namelijk ruimtes waar iedereen naar binnen kan lopen en ga je een ochtendje naar de bank, naar de bibliotheek, naar de supermarkt en langs het tankstation, dan zijn er al vier openbare ruimtes waar je naar binnen moet stappen. Het is dus zaak dat je goed voorbereid op pad gaat.

 

Een mondkapje zonder kwaliteitseisen

De mondkapjes die verplicht zijn gemaakt in het OV en in openbare ruimtes hebben geen kwaliteitseisen. Dit is het zogenaamde niet-medische mondkapje. Het is ook geen goed idee om medische mondkapjes te kopen, want die moeten op voorraad blijven voor het medische personeel. De verplichting is dus dat je een mondkapje op moet, maar deze mag je ook zelf maken. De instructies daarvoor zijn uitgebracht door de Rijksoverheid en gemakkelijk te vinden online. Wat niet mag is het dragen van een sjaal voor je mond, een bandana of een spatscherm.

 

Koop stoffen mondkapjes

Omdat je nu aanzienlijk vaker een mondkapje zult dragen, is het verstandig om te investeren in stoffen mondkapjes. Dit zijn mondkapjes die je kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken. Dat scheelt je dus geld, maar je bespaart ook het milieu. Stoffen mondkapjes zijn te vinden in een groot aantal winkels, zoals de drogisterijen, Blokker, Zeeman en een aantal supermarkten. Het is dus niet moeilijk om deze te vinden.

 

Altijd mondkapjes bij je

Om op elke situatie voorbereid te zijn is het belangrijk dat je altijd een aantal mondkapjes bij je hebt. Besluit je in stoffen mondkapjes te investeren, dan is het dus belangrijk dat je voldoende aanschaft. Er zullen ook altijd een aantal mondkapjes in de was zitten, dus houd daar rekening mee. De stoffen mondkapjes berg je na het wassen op in een luchtdicht zakje en zo neem je ze ook mee in je tas. Nadat je het mondkapje gebruikt hebt doe je deze in een ander luchtdicht zakje. Draag dus altijd een aantal schone mondkapjes bij je plus een zakje waarin je de gebruikte exemplaren veilig kunt opbergen.

 

Hoeveel mondkapjes heb je nodig?

Het is dus ook goed om na te denken over hoeveel mondkapjes je nodig hebt. En dan moet je weten dat je deze maar één keer kunt gebruiken voordat ze in de was moeten. Ga je meerdere openbare ruimtes bezoeken, dan doe je dat dus het beste met hetzelfde mondkapje zonder deze af te zetten. Als je mondkapjes voor het openbaar vervoer wilt aanschaffen en op een dag van A naar B en later weer van B naar A reist, heb je die dag dus twee mondkapjes nodig. Reken op die manier uit hoeveel kapjes jij wekelijks gebruikt, houd er rekening mee dat er ook altijd kapjes in de was zitten, en je weet direct hoeveel jij nodig hebt om uit te komen.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress