Hobby / Knutselen

Metaaldetector

Het opsporen van metalen voorwerpen en objecten is voor menig liefhebber een ware sport. Hiervoor wordt een metaaldetector gebruikt, een apparaat dat door middel van elektromagnetische inductie metalen kan opsporen.

Geschiedenis

De allereerste metaaldetector kwam uit de handen van Alexander Graham Bell en dateert uit 1881. De reden achter de ontwikkeling van deze detector was het opsporen van een kogel in het stoffelijk overschot van de doodgeschoten president James Garfield.

Het duurde tot 1931 voordat de eerste draagbare metaaldetector op de markt kwam, ontwikkeld door de bekende ingenieur Gerhard Fischer. Korte tijd daarna werd de metaaldetector al gebruikt door de defensie, in de zoektocht naar mijnen uit de Tweede Wereldoorlog.

Kwaliteit

Tegenwoordig kunnen metaaldetectors gewoon besteld worden bij webshops of in de winkel worden gekocht. Deze detectors komen in allerlei soorten en maten, zo zijn er simpele hobbydetectors verkrijgbaar maar ook professionele versies. Vanzelfsprekend zijn er wel duidelijke verschillen merkbaar, zo kunnen goedkopere metaaldetectors minder snel onderscheidt maken tussen ijzer en overige metalen. Terwijl de duurdere detectoren over een goede discriminatiefunctie beschikken en metalen goed onderscheiden.

Dieptebereik

Er dient er ook goed gekeken te worden naar het dieptebereik, wat essentieel is voor elke zoeker. Dit kan aardig verschillen per metaaldetector. Munten worden in de meeste gevallen gevonden op een maximale diepte van dertig centimeter, terwijl grote objecten zelfs op een meter gevonden kunnen worden. Hoe beter de metaaldetector, des te dieper is het bereik.

Eigen wensen

Wil jij een metaaldetector kopen? Dan is het ook verstandig om van te voren te bedenken wat jij ermee wilt gaan doen. Zo zullen militariazoekers meer baat hebben bij de detectie van ijzer, terwijl muntzoekers voordeel hebben bij een goede metaaldetector met discriminatiefunctie. Vergelijk de prijzen van de metaaldetectors allereerst goed bij diverse webshops, zodat je nooit teveel zal betalen en zeker bent van goede kwaliteit.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress