Sport

Karatepak

Wie aan karate gaat doen dient te beschikken over een karate pak. Welk karatepak het best bij jou past is afhankelijk van een groot aantal aspecten. Ben je beginner of doe je al mee aan wedstrijden is zo’n aspect waarmee je rekening houdt als je een karatepak koopt, net als er verschil is of je het hebt over een pak voor de jeugd of een karate pak voor volwassenen.

Behalve in wit zijn de pakken ook in de kleur zwart verkrijgbaar

Beginners kunnen prima uit de voeten met karatepakken die bestaan uit honderd procent katoen. Dit pak is behalve in wit tegenwoordig ook in de kleur zwart verkrijgbaar. De broek van het pak beschikt over een touwtje en een tailleband en vaak wordt een witte band bij het pak aangeboden. Verder kennen we binnen de judowereld de Kumite, pakken die vooral voor wedstrijden gebruikt worden. Ten opzichte van het pak voor beginners is dit pak een mix van katoen en polyester en ook de pand van de jas is nu iets langer. Zo krijg je maximale ruimte om te trappen omdat ook de split wat hoger is. Voor een betere fit lopen de broekspijpen taps af. Een Kumite karate pak is vooral lichter en wat soepeler.

Geschikt voor individuele stijloefeningen

Daarnaast onderscheiden we nog het Kata Pak, een uitvoering die opvalt door de veel kortere mouw en broek. Deze pakken zijn weer wat zwaarder en daardoor stugger. Deze pakken worden vooral gedragen bij individuele stijloefeningen. Vanwege het feit dat ze stug en zwaar zijn maken ze het perfecte geluid bij de oefeningen. Het karatepak dat we kennen is redelijk breed en dat is ook de bedoeling. Vaak komt de maat tot stand op basis van lengtematen. Daarom kan een pak in de maat 150 geschikt zijn voor iemand van 150 centimeter.

Maatvoering blijft altijd maatwerk

Uiteraard wordt wel rekening gehouden met het postuur van de karateka. Soms is een kleiner pak prettiger voor iemand die tenger is en kan een maatje groter weer ideaal zijn voor iemand die stevig is. De maatvoering blijft natuurlijk maatwerk. Elk merk heeft daarnaast zo zijn eigen specifieke kenmerken. Een kyokushin karatepak bijvoorbeeld staat bekend als een zeer licht pak.

Wit staat voor puur, eenvoud en een klein ego

Een karate pak kopen is zeker rekening houden met de factor krimp. Soms kan een pak na de eerste wasbeurt wel vijf centimeter gekrompen zijn. Was je karatepak bij voorkeur op dertig graden. Was je heter, dan zal je karatepak meer krimpen of verliest het de pasvorm. Bij voorkeur doe je je pak niet in de droger. Als je kiest voor een zwart pak en je wilt die gaan wassen, leg het pak dan voor je allereerste wasbeurt in het zout of azijn. Was je met een gewoon wasmiddel, kies dan wel altijd wasmiddel dat speciaal geschikt is voor zwarte was. Doorgaans zijn karatepakken nog steeds wit omdat de kleur wit staat voor puur, eenvoud en een klein ego. Het moet bovendien een gevoel van gelijkwaardigheid van de judoka’s uitstralen. Voor een ruim aanbod professionele karate pakken kun je terecht bij Bestfightshop.nl.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress