Zakelijk

De kunst van het solliciteren

Het sollicitatiegesprek

Ben je door de selectie van sollicitatiebrieven heen gekomen dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Of je nu beginner of gevorderde bent op het gebied van solliciteren, voor een sollicitatiegesprek moet je je altijd goed voorbereiden. In deze blog gaan we daarom in op de kunst van het voeren van een sollicitatiegesprek.

Een eerste indruk is, hoe cliché het ook klinkt, heel belangrijk bij een sollicitatiegesprek. Besteed dus aandacht aan je uiterlijk en je kleding. Je hoeft niet in driedelig pak of mantelpak met hoge hakken te verschijnen, maar kijk naar hoe men zich kleedt in het bedrijf en probeer dat te benaderen zolang je je daar comfortabel in voelt. Zorg dat je kleding netjes, schoon en gepast is. Je haar zit goed en als je make-up draagt, zorg dan niet voor een overdaad. Als je binnenkomt, maak dan geen gehaaste of gestreste indruk. Kom ontspannen en zelfverzekerd over. Nerveus zijn mag best, dat zal de recruiter ook begrijpen, maar probeer kalm en zelfverzekerd te blijven. Stel je netjes voor, praat rustig en neem een ontspannen maar geïnteresseerde houding aan als je gevraagd wordt te gaan zitten.

Vraag en antwoord

De leukste sollicitatiegesprekken zijn de echte gesprekken, waarin een wisselwerking van wederzijdse vragen en antwoorden plaatsvindt. In de meeste gevallen bestaat een sollicitatie echter uit een aantal vragen dat je moet beantwoorden. Op internet staan lijsten met mogelijke vragen, neem die gerust door maar leer de antwoorden niet uit je hoofd. De kans dat je de antwoorden vergeet als je het gesprek hebt is groot en stamelen maakt geen goede indruk. Denk liever na over wat je wil zeggen en laat het op het moment dat de vraag ook echt gesteld wordt het antwoord natuurlijk komen.

Vergeet niet aan het einde van het gesprek zelf ook een of meerdere vragen te stellen. Daarmee toon je aan dat je oprechte interesse hebt in het bedrijf en je verdiept hebt in de werkzaamheden die bij de functie horen. Had je vragen voorbereid waar in de loop van het gesprek al een antwoord op gegeven is, herhaal ze dan nog eens en geef aan dat ze al beantwoord waren ten teken dat je goed geluisterd hebt. Vraag ook altijd binnen hoeveel tijd je een reactie op de sollicitatie kan verwachten als je gesprekspartner dat zelf niet aangeeft.

Laatste indruk

De eerste indruk is belangrijk, de laatste ook. Het is vaak het beeld dat het langste blijft hangen bij je gesprekpartner nadat je de ruimte hebt verlaten. Laat het moment van beëindigen van het gesprek over aan je gesprekspartner. Zeg netjes bedankt voor het gesprek en probeer ‘tot ziens’ of ‘tot de volgende keer’ te vermijden. Blijf niet nog even hangen, maar ga dadelijk weg. Treuzelen komt onzeker over.

Heb je binnen de afgesproken tijd nog niets gehoord, neem dan zelf contact op. Een ‘nee’ horen is beter dan in onzekerheid blijven. Bovendien kan je vragen waarom je bent afgewezen, en hier eventueel voor de volgende keer lering uit trekken. Ben je op zoek naar een leuke baan? Op Vacat.nl vind je altijd een recent overzicht van openstaande vacatures in de meest uiteenlopende werkvelden.

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress